Tuskainen säästöjen jahtaus alkaa

19.05.2015Lainaus painetusta Kalevasta 13.05

Merkittävä, mutta vaikea uudistus on jo edellisten hallitusten listalla ollut kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsinta, johon valtiolla on vähän vaikutusvaltaa. Joistain kuntien tehtävistä on luovuttava ja joitakin siirrettävä esimerkiksi vapaaehtoisen toiminnan piiriin tai kuntalaisten omille harteille.


Siinä on eväät ensimmäiselle hallituskriisille, nimittäin, jos karsii sellaisesta joka todistettavasti toimii sen sijaan että karsii sellaisesta joka todistettavasti ei toimi, kustannukset kaikilla tasoilla lisääntyvät sen sijaan että ne väheni-
sivät. Itsestään selvä asia.

Peruspalveluja karsitaan ja "tehtäviä siiretään esimerkiksi vapaaehtoisen toiminnan piiriin tai kuntalaisten omille harteille" mutta olemassa oleva kustannus - jollain tasolla huono hallinto kustannuksineen - säilyy ja lisääntyy.

Esimerkiksi, kunnan organisaatiossa voi olla henkilöitä jotka kokonaisuu-
dessaan tuottavat 23000 - 25000 euroa/kk kustannuksen valtiolle (kansalle, veronmaksajille). Kunta "säästää" peruspalvelusta kuten esimerkiksi vanhusten kotihoidosta syystä että "ei ole vara palkata hoitajia".

Sellainenkin mahdollisuus on asiakokonaisuudessa otettava huomioon, että kunta joka on edistyksellinen, karsii palveluja joka johtaa huonovoin-
tisuuden lisääntymiseen - kaikkine kustannuksineen.

Kärjistettynä asian voi ilmaissa myös siten, että harva yrityksen omistaja vähentää työntekijöiden palkkaa tai etuja, syystä että yksi tai useampi työnjohtaja varastaa yrityksen kassasta.

Yhteiskunnallinen media

Voit suositella tai jakaa mielipiteitämme Facebookissa.

ainutlaatuista osumaa 01.01.2015 saakka.

Tue toimintaamme

Voit tukea toimintaamme mainostamalla sivustollamme.

Osoite:http://www.mielipiteemme.fi
S-posti:info@mielipiteemme.fi
Yhteistyö:Yhteistyö -kaavake

Yhteystiedot

Lähetä palautetta sivuston sisällöstä tai ehdota arviointia jostain asiasta.

Osoite:http://www.mielipiteemme.fi
S-posti:info@mielipiteemme.fi
Palaute:Palautetta -kaavake